söndag 28 februari 2016

Filopaj


I Lantliv nr 1/2015 finns ett reportage om Anna och Fanny Bergenström, där hittade jag ett fantastiskt recept på "Täppans filopaj". Enkelt och snabblagat och jättegott!


Jag köper färsk filodeg och tar de tre arken som behövs, rullar ihop resten och lägger i frysen. Nästa gång är det bara att ta fram paketet och låta det tina en stund, plocka ur de ark jag vill ha och rulla ihop det igen och in i frysen.



Det är lätt att variera en del av innehållet och lika gott till stekt lax (som här), annan fisk, kött, korv eller kyckling. Eller bara med färska grönsaker.



Dagens variant serverades med en färsk grönsakssallad med lite Keso och rester från gårdagen av kokta rödbetor med pepparrotsröra.


I ursprungsreceptet föreslås en pajform med diametern 22-24 cm, men jag använder en rektangulär form med lite högre kanter. Då kan man öka på mängden äggstanning om man vill.


Ett tips är att förbereda allt innehåll innan man lägger degen i pajformen. Arken torkar ganska fort och det kan bli bara smulor annars!


Filopaj

  • 2 msk smör till formen
  • 3 tunna ark filodeg
  • 100 g spenat
  • 150 g fetaost
  • 3 strimlade salladslökar
  • 2 msk hackad färsk mynta
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • Lite svartpeppar från kvarn
  • En aning salt
  • 1 dl grovriven parmesan eller Västerbottensost
  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Smörj pajformen med smöret. Klä formen med 3 tunna ark filodeg som läggs på varandra, ett ark i sänder. En del av degen kommer att hänga utanför formen än så länge.
  3. Skölj spenatbladen och torka i handduk eller slunga i salladsslunga. Grohacka om bladen är stora. Lägg ut det gröna på botten i formen. Smula över fetaosten och lägg på salladslöken och myntan.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, svartpeppar och en nypa flingsalt. Häll det i pajformen och platta till det hela så det gröna hålls nere. Toppa med den rivna osten. Vik till sist in degkanterna som hänger utanför formen.
  5. Grädda pajen på andra falsen nerifrån i ca 40 minuter.


Innehållet går som sagt att variera. Jag har gjort den med mangold istället för spenat; med purjolök eller annan lök istället för salladslök; med lite finhackad färsk chili; utan mynta; utan fetaost. Gott blir det hursomhelst!




2 kommentarer:

Skriv gärna en kommentar!